vrijdag 22 maart 2013

Kappen tijd; afmeten nieuwe bootkap



Net in Aalsmeer geweest om de gekopieerde kap voor een Makma sloep te passen. Gelukkig paste het perfect. Het is met kopiëren altijd meegenomen als er verder geen aanpassingen aan de sloepkap verricht moeten worden. Nu de zomen van de 2 delige cabriokap afwerken en de ramen vrij maken van het Zeildoek wat er nu nog voor zit.
Dit doet Bootzeil altijd om de ramen van de buiskap zo lang mogelijk te kunnen beschermen tegen beschadigingen.


Dit is een gekopieerde kap, vaak maken we eerst mallen voor een zekere, perfecte pasvorm voor uw bootkap

maandag 18 maart 2013

Bootzeil in de Vaarkrant

Bootzeil in de Vaarkrant

Door Teije Brandsma - Bootzeil in de Vaarkrant
AMSTERDAM -

De lente komt eraan en de orders bij zeilmakers voor buiskappen, rolfokhoezen, huiken en aanverwanten stromen weer binnen. De nazorg voor mooie en soms dure canvasproducten die je boot zoveel mooier maken, is straks de eigen zorg.  Het negeren van het kleinste scheurtje wordt in een mum van tijd afgestraft.

Je hebt zeildoek en je hebt canvas. De motorbootvaarders hebben alleen met canvas te maken, zeilers met beide. En terwijl iedereen bij het woord ,canvas´denkt aan katoen, is het dat al lang niet meer. Het zijn synthetische materialen die ademend zijn. En het zijn tegelijkertijd materialen waar je zuinig mee moet omgaan.

Strakkere bootkap
Veel canvassoorten aan boord staan onder spanning, bijvoorbeeld  de buiskap of de bimini. ,,En dat moet ook´´, vertelt zeilmaker Ab Schulp van zeilmakerij De Vries uit Muiden.  ,,Hoe strakker hoe mooier en vooral hoe beter. Span alle gespen en riempjes en spanbanden zo fors mogelijk aan. Anders gaat het flapperen en scheuren, en is het zo kapot.´´

Flapperend dekzeil
Flapperen maar vooral schuren, het zogenoemde schavielen, zorgt snel voor problemen. Als je geluk hebt kan een oplettende havenmeester door iets te verstellen of aan te trekken echte problemen aan het doek voorkomen. Maar vaak is het al te laat, vanwege die voorjaarstorm bijvoorbeeld. Die genoemde strakheid kan echter ook tegen gaan werken.  Als er een miniem scheurtje in het canvas zit, kan dat door de spanning op het doek binnen minuten leiden tot het aan flarden scheuren van de kostbare kap.

Deur in dekzeil
,,We krijgen soms de restanten onder ogen van bijvoorbeeld een kap die over een sportboot heeft gezeten die op een trailer over de Duitse autobahn naar Kroatië is vervoerd´´, vertelt directeur Michiel Stokman van Bootzeil in Haarlem. ,,Het ziet er vreselijk uit, soms zijn hele lappen zo groot als een deur er uit gescheurd.´´ Stokman raadt aan bij het strakzetten vooral te beginnen bij het op spanning zetten van het doek in de lengterichting, niet in de breedte.



Textieltape op boottent
Wees, als je op het water zit, voorbereid op noodreparaties. Neem daarom een zeilmakers reparatiesetje mee, waarin minstens een aantal dikke naalden  en zeilgaren zit. En mocht u daar echt geen zin in hebben, beperk het herstellen dan tot de essentie met het wondermiddel ducttape. Dat dikke textieltape plakt alles aan elkaar of vast. Totdat u in een haven komt waar de echte zeilmaker zich over het geteisterde bootzeil kan ontfermen.